حمایت سمبولیک از عربستان: ترمیم یک اشتباه استراتیژیکی / داکتر محمد خالد
تصمیم حکومت وحدت ملی مبنی بر حمایت از عربستان در مقابل تهدید حوثی های شیعه مذهب بدون شک یک نقطه عطفی در تاریخ معاصر و یک گام مهم برای ترمیم ارتباطات استراتیژیکی بین المللی افغانستان است. این گام به معنای ملحق شدن افغانستان به جمع کشورهای عربی و اسلامی است که در اثر پلانهای استعماری اتحاد جماهیر شوروی و سپس ایران در تقابل و تضاد با جهان اسلام قرار گرفته بود.
سردار محمد داود خان آخرین رئیس جمهوری بود که در سال 1356 به عربستان سعودی سفر کرد تا از آنها وعده کمک برای بیرون آمدن از زیر یوغ اتحاد شوروی بگیرد و به جهان آزاد بپیوندد. با روی کار آمدن حکومت مجاهدین و سپس طالبان و تبدیل افغانستان به جای امن برای القاعده که دشمن حکومتهای عربی بود، روابط افغانستان با کشورهای عربی و اسلامی به پایین ترین سطح خود نزول کرد. ایران از شرایط بهترین بهره را برد و نفوذش را با ابعاد بسیار گسترده تری توسعه داد. پاکستان رقیب دیگر افغانستان دلایل کافی برای مداخله در افغانستان را در همچو فضایی جستجو میکرد. حکومت آقای کرزی اما بیش از پیش شرایط را برای فعالیتهای ایرانیها و پاکستانیها مهیا ساخت. در مقابل حکومت کرزی افغانستان را از دنیای اسلام دور ساخت و تحت تاثیر مشاورین افغان و ایرانی از دنیای غرب نیز فاصله گرفت.
ایران یا عربستان؟ -- کشور ایران همسایه با افغانستان مشترکات فرهنگی فراوان دارد، اما به لحاظ تاریخی با افغانستان و حتی وجود افغانستان مستقل سنی مذهب مشکل دارد. ایران دارای مذهب شیعه افراطی (ولایت فقیه) است، در حالیکه اولین حکومت صفویان شیعه مذهب ایران بدست افغانها از میان رفت، امری که هرگز از اذهان حکمرانان ایرانی اعم از مذهبی و غیر مذهبی از بین نرفت. از شواهد و قرائن برمیاید که ایران سنی ها را در هیچ جای دنیا تحمل نمیکند. در تهران مسجد سنی وجود ندارد. بیشترین اعدامی ها در ایران سنی ها هستند. فعالیتهای مذهبی شیعی ایران در سائر در کشورهای اسلامی نه تنها در عراق، یمن، سوریه و لبنان بلکه حتی در اقصی نقاط جهان همانند مالیزیا و غیره کشورها مشهود است.
اما عربستان هر چند از لحاظ جغرافیایی و فرهنگی از ما دورتر است، اما یک کشور اسلامی سنی مذهب است وبدین لحاظ با افغاسنتان که حد اقل 80 فیصد سنی دارد نزدیکتر است. از طرف دیگر، درین جنگ عربستان با حوثی های یمن، تقریبا کافه کشورهای مسلمان جانب عربستان را گرفته اند. در همچو شرایطی همسویی افغانستان با جبهه عربستان در راستای تامین منافع ملی افغانستان است تا بتواند خویشتن را منحیث یک کشور سنی مطرح کند و نه دنبال رو ایران تا بلکه بتواند راه برای صلح با مخالفین مسلح را هموار سازد، فرصت سرمایه گذاری کشورهای ثروتمند خلیج در افغانستان را هموار و زمینه اشتغال زایی برای ده ها ملیون نیروی کار افغانستان فراهم کند.
این یک پیام و هشدار برای ایران است که در سرزمین های اسلامی چشم طمع دوخته به حدی که چندی قبل یکی از مسئولین بلندرتبه ایرانی گفته بود که بغداد پایتخت ایران است. شهری که در هزار وجهار صد سال پایتخت و سمبول سنی ها بوده. این به معنای تهددید هویت سنی ها است.بناء طرف عربستان گرفتن یک امر طبیعی است در مقابل تهدید ایرانی های شیعه. ایران در جنگهای عراق، یمن، سوریه و لبنان ثابت کرده که منافع ملی و مذهبی اش برایش مهمتر از ریخه شدن خون مسلمانان اعم از سنی و حتی شیعه در آن کشورها است، که مصداق مثل ایرانی است ” مرگ خوب است اما برای همسایه”. - Read More
0 Comments:
Post a Comment
<< Home