Sunday, December 14, 2014

داکتر سپنتا: استراتژی مبارزه با تروریزم با شکست مواجه شده است

داکتر رنگین دادفر سپنتا، مشاور پیشین امنیت ملی دولت افغانستان، می‌گوید که استراتژی مبارزه با تروریزم بین‌المللی به‌ دلیل متمرکز بودن در جغرافیای «غلط»، با شکست مواجه شده است.

آسیای میانه» سخن می‌گفت، افزود که کشورهای آسیای میانه با تهدیدهای جدی مواجه‌ اند و از همین‌رو به یک استراتژی «امنیت آسیایی» نیاز دارند.

دومین نشست «گفتگوی افغانستان و آسیای میانه» توسط مرکز مطالعات استراتژیک افغانستان در کابل برگزار شده است. در این نشست دوروزه، سفیران برخی از کشورهای آسیای میانه در کابل و هم‌چنین شماری از آگاهان سیاسی و نظامی حضور دارند.

داکتر سپنتا در این نشست گفت: «کشورهای منطقه ما نه تنها در معرض تهدید جدی تروریزم و افراطیت قرار دارند، بلکه این تهدید به‌گونه‌ٔ فزاینده‌ای گسترش یافته است.» مشاور پیشین امنیت ملی افغانستان هم‌چنین گفت: «قابل انکار نیست که استراتژی کنونی مبارزه با تروریزم بین‌المللی به‌گونه‌ٔ دردآوری با شکست مواجه شده است. استراتژی کنونی مبارزه با تروریزم در جغرافیای غلط متمرکز بوده است. اشتباه نشود، من جانبدار مبارزه با تروریزم در هر جایی که فعالیت می‌کند، از جمله در افغانستان می‌باشم. هم‌چنین از قربانیان جامعه جهانی در این راه با صداقت یاد می‌کنم. اما تمرکز مبارزه به پناهگاه‌ ها و جاهایی باشد که مرکزهای بازتولید ایدیولوژیک، مرکز‌های آموزشی تروریستی و منابع مالی آن قرار دارند.»

مشاور پیشین امنیت ملی دولت افغانستان تاکید می‌کند که استراتژی کنونی مبارزه با تروریزم از «مداراجویی» رنج می‌برد. به‌گفته‌ٔ داکتر سپنتا، مجریان این استراتیژی تصور می‌کنند که با دادن تعویض، پول و تضرع می‌توانند متجاوزان سلطه‌ طلب را که از تروریزم به‌عنوان ابزار سیاست خارجی استفاده می‌کنند، بر سر عقل آورد و در یک شب آنان را به فرشتگان صلح و دوستی تبدیل کرد.

با این‌حال، رنگین دادفر سپنتا می‌گوید با آن‌که شبکه‌های تروریستی به ‌صورت بین‌المللی عمل کرده، اما برخورد کشورهای منطقه در برابر این شبکه‌ها انفرادی بوده است. به ‌گفته‌ٔ آقای سپنتا، طی سال‌های اخیر گفتگوهای زیادی در زمینه همکاری‌های منطقه‌ای صورت گرفته، اما در صحنه عمل پیاده نشده است.

مشاور پیشین امنیت ملی افغانستان گفت که کشورهای آسیای میانه باید از دین و تمدن خود در برابر جهالت خون‌ریز گروه‌های تروریستی، از جمله طالبان، القاعده، داعش و جنبش اسلامی ازبکستان دفاع کنند. داکتر سپنتا می‌گوید: «چلنج ‌های موجود اجتماعی، اقتصادی و بیشتر از آن امنیتی در منطقه‌ٔ ما، ایجاب یک پاسخ مبتنی بر همکاری همه‌جانبه را می‌نماید. به‌ دلیل این‌که اقدامات آنی و روزمره به تنهایی پاسخگوی چلنج ‌های امنیتی، اقتصادی و اجتماعی نمی‌باشند، ایجاب می‌کند تا ما سیاست‌های خود را در زمینه‌های یاد شده نیز قدم ‌به‌ قدم منطقه ‌یی بسازیم.»

در همین‌حال، علی احمد جلالی، وزیر پیشین امور داخله، در دومین نشست «گفتگوی افغانستان و آسیای میانه» گفت که افغانستان در تمام دوره‌ها متاثر از تحولات در کشورهای منطقه و جهان بوده است. او گفت: «افغانستان هیچ وقتی در موقعیتی نبوده که از خارج اثراتی برسرنوشتش تاثیر نداشته باشد… افغانستان در طول تاریخ هیچ وقتی مصؤن از آن نبوده که میدان جنگ کس دیگری واقع نشود و امروز هم این کار وجود دارد.»
وزیر پیشین امور داخله افزود که افغانستان همیشه با تهدیدهای جدی مواجه بوده و هم‌چنان مواجه خواهد بود. به ‌گفته‌ٔ او، هیچ قدرت خارجی به جز از خود مردم افغانستان نمی‌تواند این وضع را تغییر دهد.

اما، برخی از مسوولان حکومتی می‌گویند که افغانستان در حال حاضر در شرایط مناسب سیاسی قرار دارد. فیض‌الله ذکی، مشاور معاون اول رئیس‌ جمهور، در این نشست گفت که تشکیل حکومت وحدت ملی در افغانستان، فرصت‌های جدیدی را ایجاد کرده و این حکومت، خودش متعهد به آوردن اصلاحات و تغییرات در افغانستان است. آقای ذکی گفت: «حکومت وحدت ملی در تاریخ دموکراسی نوپای ما یگانه حکومتی است که می‌تواند بر حمایت صد درصدی رای‌دهندگان اتکا کند. چنین یک وضعیت اگر به درستی مدیریت شود، نیرومندترین حد پشتیبانی مردم را از دولت به نمایش می‌گذارد و رهبران حکومت را برای تحقق وعده‌هایی که در جریان کمپاین‌های انتخاباتی داده بودند، کمک می‌کند.»

دومین نشست «گفتگوی افغانستان و آسیای میانه»، به‌ منظور بررسی روابط افغانستان و کشورهای آسیای میانه و چگونگی دست یافتن این کشورها به راهکار مشترک جهت بیرون ‌رفت از چلنج ‌ها و تهدیدهای موجود در این کشورها، برگزار شده است. این نشست روز یک‌شنبه نیز ادامه خواهد یافت.  هشت صبح  

0 Comments:

Post a Comment

<< Home