Sunday, November 09, 2014

متن کامل سخنرانی محمد اشرف غنی رئیس جمهوری اسلامی افغانستان در مراسم افتتاحیه برنامه توانمند سازی زنان افغانستان

اول به نماینده گی حکومت وحدت ملی میخواهم از تمام زنان افغانستان ابراز امتنان کنم که با مشارکت در انتخابات حماسه آفریدند، تشکر!
داکتر صاحب عبدالله، من و تمام اراکین حکومت وحدت ملی مصمم هستیم که در مشارکت زنان افغانستان یک تغییر  بنیادی کیفی به وجود آید  و زنان افغانستان در تمام ساحات زنده گی  سهم بگیرند. ما اول به زنان افغانستان به حیث زن احترام داریم، نقش های دومی تان دومیست، نقش  اول تان اساسی است.
در این مرحله من میخواهم اول از جلالتمآب رئیس جمهور اوبا ما و تمام اراکین دولت امریکا ابراز امتنان کنم که در این موضوع حیاتی همرای ما کمک میکنند و کمک شان هنوز هم دوامدار است. دوم من میخواهم خاصتاً از جناب داکترصاحب شاه ابراز امتنان کنم، داکتر صاحب همیشه دوست و مدافع افغانستان بوده اند.
در زمان ریاست USAID  جناب شان همیشه تمرکز  بالای ایجاد سرمایه بشری به صورت عموم و توسعه نقش زنان و دختران به صورت خاص داشت به حیث یک داکتر طب اینها هم دردهای عمیق جوامع مانند ما را درک کردند و در رفع آنها همیشه همکاری کرده اند.
همچنین از سفیر کبیر ایالات متحده امریکا جناب کنینگهم و خانم شان لیزلی کنینگهم ابراز امتنان میکنیم، از خانم لیزلی کنینگکم که همیشه در تقویت نقش زنان افغانستان سهم گرفته، سپاسگذاری میکنیم، همیشه با ما باشید.
تجربه ثابت کرده که وقتی که  بالای یک دختر سرمایه گذاری صورت می گیرد، پنج نسل تغییر میکند، مرد ها ما خفه نشوند و اگر سر یک پسر سرمایه گذاری میشود،  تنها یک نسل تغییر میکند.
او که ژوندی مثال غواړی، زه یم. زما نیا په تبعید کې وه، په هندوستان کې او تحصیل یافته شوه، شپږ زامن یې، لور یې، او ټول لمسیان یې، نه یوازې چې مکتب یې خلاص کړ، بلکې په هغه زمان کې یې دوکتورا ګانې ترلاسه کړې.
زما دعا په هر لمانځه کې اول  نیا ته مې ده، ځکه که هغه نه وای نن به زه هم نه وم، نو هیله ده چې مونږ ټول د ښځو په اهمیت او د دوی په مدیریت او تحصیل باندې پوه شو. د اسلام مبین دین همیشه ښځو ته یو ‌ډير پراخ او مهم حیثیت قایل شوی، تنها مثال یې دا دی د اسلام په صدرکې پنځو ښځو ته وګوری، بي بي آمنه هغه معظمه ښځه چې د بشریت پیشوا یې په کونډېتوب کې وروزو.
بی بی خدیجه او زنی که از بزرگترین تاجران دنیا و عربستان او وقت بود، بی بی عایشه که اگر وجود نمیداشت امروز زیادتر از چهار صد حدیث صحیح در اختیار ما قرار نمیگرفت، بی بی فاطمه و بی بی زینب.
بنابرین تاریخ اسلام نشان دهنده این است که زنان از ابتدا اسلام نقش برازنده و رهنمودی داشت. همچنین در تاریخ خودما اگر ملکه گوهر شاد نمیبود فرهنگ تیموری یک چیز نهایت دیگری میبود، امروز زیادترین  اوقاف هرات و مشهد هنوز هم نتیجه سرمایه گذاری این زن بزرگ تاریخ ماست.
مه هیروی چې راضیه د هندوستان پادشاه وه، نه ملکه. خپله یې قدرت ونیوه په هغه زمان کې په هغه پیړیو کې او روشاني حرکت د یوې ښځې له خوا رهبري کیده. نو دلته ضرورت دی همدا رنګه معلومدار نازو او زرغونه به مو همیشه په یاد وي.
نقطه بنیادی و خواهش من هم اینست که تاریخ ما نقش زنان برجسته ما را و نقش زنان عادی ما را به صورت درست انعکاس نداد، ما ضرورت داریم که تاریخ خود و تاریخ اسلام را بدانیم. پروگرام های را که حکومت وحدت ملی روی دست دارند، نوآوری و بدعت نیست و ریشه عمیق بر فرهنگ و تمدن بزرگ اسلامی ما دارد.
مشارکت زنان قسمی که گفتم نقش حیاتی دارد بر حکومت وحدت ملی و از این جهت چهار نقطه تمرکز که امروز در پروگرام فعلی وجود دارد، مورد نه تنها تایید بلکه مورد توجه عمیق خود حکومت و دولت خواهد بود. اول رهبری و مدیریت، زنان افغانستان همیشه مدیر بوده اند اگر نمی بودند مه میدانم که یک قسمت زیاد مردم سقف سر خانه و نان خوردن نمی داشتند یعنی مدیریت زنان ما همیشه در سایه اقتصادی خاصتاً برجسته بوده اما ضرورت است که امروز با مدیریت قرن بیست یک تبدیل شود.
دوم: نقش زنان در حکومت سیزده سال گذشته شاهد تغییرات بوده اما به وضاحت بگویم که مشارکت زنان قابل قبول ما نیست باید زیاد شود و به صورت اساسی تقویه شود. ما بالای وعده خود ایستاده هستیم که اولین زن را در ستره محکمه افغانستان انتصاب کنیم.
اما همیشه معیار ما کفایت است. پنج عضو ستره محکمه در ظرف این پنچ سال انتخاب میشوند بنابر این ما میخواهیم زنی انتخاب شود که به هیچ صورت کمتر از مردیکه انتخاب میشود، نباشد و از این جهت سرمایه گذاری بنیادی در سال های آینده در نقش زنان در قضا و قوه عدلی ما به کار است. همچنین در دوایر دیگر حکومت، نقش زنان در اقتصاد این مهم ترین موضوعی است که ما بر این سر و کار داریم زن افغان دوامدار کار میکند اما قسمت عمده کار زن افغان بدون مزد است از این جهت وقتیکه اکثراً از اطفال پرسان میکنیم که مادر تان مصروف چیست، میگوید بیکار، کسیکه چهارده ساعت و شانزده ساعت در روز کار میکند، بنابرین باید ارزش ارتباط زن افغان با مارکیت و با اقتصاد مستحکم شود.
بخش چهارم تقویه نهاد های زن است تا از حقوق مشروع اسلامی و حقوق را که قانون اساسی ما داده دفاع کند. بنابرین این چهار بخش که در این برنامه است به نماینده گی داکتر صاحب عبدالله من و تمام اعضای حکومت باز هم تاکید میکنیم که نقاط عمده و حیاتی است.
اما از خاطریکه کمک ها نتایج وسط مدت و دراز مدت داشته باشد، ضرور است که بالای میکانیزم کمک ها غور کنیم.
اولین نقطه بر ما اینست که امید است یک مقدار از این کمک ها و مخصوصاً از کمک هایکه ممالک دیگری همکار ما، میکنند برای ایجاد اولین پوهنتون زنان که از طرف زنان اداره میشود صورت بگیرید.
باوجودیکه که زمین در کابل نهایت کم است ما تعهد میکنیم که زمین میدهیم اما امید است که یو اس آی دی و همکاران دیگر ما یک قدم بزرگ را بردارند که صد سال بعد از امروز هم مردم بگویند که یک قدمی برداشته شد که دوامدار بود.
دوم ایجاد یک قسمت انستیتوت ها که بتواند به صورت ضربتی بالای تقویه مدیریت و ظرفیت کار کند، کورس های سه روزه و چهار روزه نتیجه دار نیست از این جهت ما میخواهیم که اعضای ولسی جرگه و مشرانو جرگه ما که نماینده های منتخب ملت هستند، بتوانند به پارلمان ها مخصوصاً سه مملکت اسلامی، ترکیه، مالیزیا، و اندونیزیا، مشترکاً اقدام بکنند، همچنان در خلیج تغییر نهایت زیاد، اکثریت شاگردان پوهنتون قطر دختر است و تغییرات زیاد آمده همچنین وزرای ما، معین ها، روسا و والی های ما بتوانند با همتا های خود در ممالک از نزدیک کار کنند تا نتایج تغییر اساسی و بنیادی باشد.
نقطه سوم ما توجه به نقش زنان و ایجاد شرکت هایست که از طرف زنان مدیریت میشود، زن افغان استعداد نهایت زیاد دارد مشکلش دسترسی به مارکیت است. اگر میخواهید کمک های تان دوام دار باشد چهل مارکیت عمده امریکایی را لطفاً با زنان افغان مستقیماً ارتباط بدهید تا پیداوار ما در امریکا فروخته شود.
شرکت هایکه دیزاین فیشن را در نیوریاک، شیکاکو، و کلیفرونیا میکنند با نهاد های زنان ارتباط پیدا شود این موجب کمک پایدار میشود و من میدانم که شما به این علاقه زیاد دارید از این جهت است که توجه میفرمائید.
و بلاخره نقطه اخیر چون در تحت شرایط گذشته این پروگرام مطرح شد مسوولیت اداره اش با یک قسمت از قراردادی های امریکایی است. امید است با اصلاحاتی که حکومت وحدت ملی به صورت سرتاسری روی دست میاورد یک پلان منسجم انتقال مسوولیت و صلاحیت به نهاد های افغانی روی دست گرفته شود.
افغانها به صورت عموم و تمام زنان افغان به صورت خصوص حاضر هستند که از هر دالر حساب بدهند، شفافیت هدف ماست اما امید است که موثریت استعمال پول را با هم بسنجیم و با هم عملی کنیم. باز هم اولاً از همه حاضرین که از بیرون تشریف آورده اند، وزیر صاحب خارجه ناروی، جناب داکتر صاحب شاه همکاران عزیزان شان معاونین شان، همکار هائیکه از سالها میشناسیم  و حالا هم در یو اس آی دی کار میکنند و غیره همکاران ابراز امتنان کنیم. از اعضای محترم کابینه، از تمام خواهر ها و جناب داکتر صاحب عبدالله که همکاری مشترک ایجاد یک دیدگاه واحد و تعهد ما به اصلاحات و تحول سرتاسری امید است موجب امید پایدار تمام مردم افغانستان مخصوصاً اطفال عزیز ما شود و از شما ابراز امتنان میکنم که سرود ملی را به این اهمیت و زیبایی نواختید.   http://president.gov.af/fa/news/3826

0 Comments:

Post a Comment

<< Home