Friday, May 14, 2010

آیا اختلافات میان رهبران افغانستان و آمریکا یک شبه حل شد؟

کنفرانس مطبوعاتی فشرده ای که حدود یک ساعت ادامه یافت و هر دو رئیس جمهوری با تایید صحبت های یکدیگر وجود اختلافات میان خود را کم اهمیت و طبیعی خواندند. آقای اوباما گفت که "در یک فضای دشوار و اوضاعی که در آن افغانها و آمریکایی ها در کنارهم قربانیهایی بزرگی می دهند، مسلما" تنش های بروز می کند."

رئیس جمهوری آمریکا نیز با اشاره به این مسئله که بخش از این اختلافات به صورت غیر ضروری بزرگ جلوه داده شده اند افزود که " وظیفه ما اینست تا دوست خوبی با افغانستان باشیم و اینکه با صراحت بتوانیم به رئیس جمهور کرزی بگوئیم که مثلا" در یک بخش خاص تلاش بیشتری نیاز است. وظیفه رئیس جمهور کرزی نیز اینست تا از کشور خود نمایندگی کند و مطمئن شود که حاکمیت ملی افغانستان حتی در دشوار ترین مقاطع که حکومتداری و اقتصاد این کشور نیاز به اصلاحات جدی دارد، محترم شمرده می شود."

نکته جالب دیگر اینکه در جریان این کنفرانس خبری هیچ یک از رهبران به کلمه "فساد" که یکبار نخست وزیر پیشین بریتانیا آنرا " اسم دوم دولت افغانستان" خوانده بود، اشاره ُ نکردند.

آقای اوباما همچنین مفصلا" در مورد نگرانی های ناشی از کشته شدن غیرنظامیان در جریان عملیات های نیروهای خارجی در افغانستان صحبت کرد و گفت که این تنها یک مسئله سیاسی برای او نیست بلکه کشته شدن یک غیرنظامی از نگاه اخلاقی و انسانی شخصا" برای او قابل قبول نیست. او به تدابیر "شدیدی" که ژنرال استانلی مک کریستال فرمانده ارتش آمریکا در افغانستان برای جلوگیری از کشته شدن غیرنظامیان اتخاذ کرده است، تاکید کرد.

باراک اوباما گفت که مسئولیت تمامی بازداشتگاه های نیروهای خارجی در افغانستان به زودی به دولت افغانستان سپرده خواهد شد و کلا" یکبار دیگر تعهدات سیاسی، اقتصادی و نظامی آمریکا در قبال افغانستان را تکرار کرد

اما آیا واقعا" این استقبال بی نظیر از حامد کرزی بر فرش سرخ و ژست های گرم و دوستانه میان او و مقامات آمریکا به معنی آب شدن یکباره ای تمامی اختلافات میان آنان است؟

صاحبنظران بدین باورند که از زمانی انتخاب دوباره حامد کرزی به عنوان رئیس جمهوری، نفوذ سیاسی آمریکا بر او کاهش یافته است. با وجود آنکه آقای کرزی هنوز به نیروها نظامی و کمک های آمریکا متکی است، اتکای سیاسی زیادی به آمریکا ندارد و بیشتر متکی است به حمایت متحدان سیاسی خودش در داخل افغانستان است

یک مسئله دیگر که مانع برگشت اعتماد لازم میان دو دولت شده است و دولتمردان افغانستان را از ماه ها بدین سو نگران ساخته است، تاکید مصرانه باراک اوباما بر آغاز روند خروج نیروهای آمریکایی از افغانستان در ژوئیه سال 2011 است که آقای اوباما چندین بار در صحبتهای دیروزش نیز به آن اشاره کرد

با وجود آنکه رئیس جمهوری آمریکا پیوسته تاکید می کند که روابط استراتژیک میان افغانستان و آمریکا به مراتب فراتر از سال های پیشرو ادامه خواهد یافت، اما مقامات کابل از چشم انداز خروج آمریکا از افغانستان در هراس اند. روزنامه تایمز چاپ لندن در شماره خود در روز سه شنبه یازدهم می به نقل از یک مقام افغان نوشت که دولت افغانستان احتمالا" از آمریکا خواهد خواست تا متعهد به یک حضور بیست ساله در افغانستان شود. چیزیکه به نوشته این روزنامه از نگاه سیاسی برای باراک اوباما ممکن نیست - ...... آیا اختلافات میان رهبران افغانستان و آمریکا یک شبه حل شد؟
تاکید کرزی و اوباما بر ادامه همکاری

Joint Statement from the President and President Karzai of Afghanistan

0 Comments:

Post a Comment

<< Home